Jak punkty zwrotne z przeszłości wpływają na postrzeganie języka obcego? Wywiady biograficzne z doświadczonymi nauczycielkami języków obcych - Werbinska, Dorota (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie, jak z pozoru ulotne doświadczenia z przeszłości, zwane tutaj punktami zwrotnymi, mogą wywrzeć niebagatelny wpływ na doświadczanie języka obcego w późniejszym okresie życia. Badanie narracyjne z wykorzystaniem dogłębnego wywiadu jako metody badawczej osadzone jest w koncepcjach złożonych systemów dynamicznych (Complex Dynamic Systems Theory) i dotyczy trzech doświadczonych nauczycielek języków obcych: emerytowanej anglistki oraz germanistki i romanistki u progu ich przejścia na emeryturę. Wszystkie trzy biografie zawodowe uczestniczek badania są rozważane z perspektywy trzyetapowej sekwencji: 1) znalezienia się w nowej sytuacji, 2) konfrontacji z wyzwaniem, 3) zdobycia nowej (samo)wiedzy dotyczącej konkretnego aspektu języka obcego. Z badania wynika, że we wszystkich przypadkach punkt zwrotny pełni dwie funkcje: powoduje nagłą zmianę przekonań uczestniczek badania na temat danego języka obcego oraz dostarcza im punktu odniesienia do przyjęcia konkretnego stanowiska na temat relacji z tym językiem w dłuższym czasie.