Od doznania niepełnosprawności – do przystosowania : o punktach zwrotnych i terapeutycznych wartościach życia i twórczości Michała Kaziowa (13 września 1925 – 6 sierpnia 2001) - Czerwińska, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Życie i twórczość literacką Michała Kaziowa (osoby ociemniałej, amputanta obu rąk) poddawano licznym analizom literaturoznawczym, psychologicznym, pedagogicznym, biblioterapeutycznym – co wyraziło się w publikacjach naukowych i publicystycznych. W niniejszym opracowaniu proponuje się analizę biografii pisarza, zmierzającą do wskazania punktów zwrotnych/epifanii i ich wpływu na przebieg drogi życiowej oraz charakter ekspresji literackiej. W toku rozważań odwołano się do koncepcji psychospołecznego procesu przystosowania do niepełnosprawności wg Lecha Kowalewskiego, koncepcji twórczości wg Romana Schulza oraz koncepcji wzrostu potraumatycznego Richarda Tedeschiego i Lawrenca Calhouna. W identyfikowaniu punktów zwrotnych w biografii i twórczości M. Kaziowa oraz określaniu ich terapeutycznego znaczenia dla pisarza i jego czytelników – posłużono się zmodyfikowanym modelem interdyscyplinarnych badań nad piśmienniczością autorów z niepełnosprawnością wzroku, szczególną wagę przywiązując do metody biograficznej, krytyczno-opisowej analizy źródeł, metody obserwacji uczestniczącej. Uzyskane wyniki badań poddano weryfikacji, wykorzystując osobiste (z autopsji) doświadczenia autorki opracowania. Wskazano na zasadność odwołania się do biografii i dorobku twórczego M. Kaziowa w procesie uczenia się biograficznego oraz postępowania biblioterapeutycznego.