Brak matematycznych patronów placówek oświatowych miasta Poznania: Dlaczego tak jest i jak to zmienić? - Przybyła, Tomasz (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Celem artykułu była analiza braku patronów matematycznych w placówkach oświatowych w Poznaniu oraz przedstawienie propozycji zmian w tym zakresie. Zakłada się, że patron przedszkola lub szkoły powinien być wzorem osobowym dla dzieci i młodzieży uczęszczających do danej placówki. Badanie obejmowało identyfikację patronów przedszkoli i szkół podstawowych w Poznaniu, z uwzględnieniem ich zawodów i osiągnięć. Zaprezentowane wyniki wskazują na całkowity brak patronów związanych z matematyką. W odpowiedzi na ten problem, artykuł rekomenduje wybitnych polskich matematyków, takich jak Zdzisław Krygowski, Marian Rajewski, Anna Zofia Krygowska i Stefan Banach, jako potencjalnych patronów. Przedstawiono ich biografie oraz wkład w rozwój matematyki. Argumentuje się, że nadanie placówkom oświatowym patronów matematycznych może przyczynić się do poprawy wizerunku matematyki oraz zwiększenia zainteresowania tą dziedziną wśród uczniów. Artykuł podkreśla również znaczenie starannego procesu wyboru patrona, który powinien być zgodny z misją edukacyjną i wartościami danej placówki.