Biografistyka pedagogiczna – przyczynek do definicji - Magier, Piotr (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Artykuł ma charakter metodologiczny. Jego przedmiotem jest biografistyka pedagogiczna rozumiana jako dyscyplina naukowa (subdyscyplina pedagogiczna). Opierając się na metodzie analitycznej autor analizuje wybrane teksty dotyczące biografistyki pedagogiczne. Na ich podstawie formułuje uwagi mające służyć wypracowaniu modelu (definicji) biografistyki pedagogicznej. Sformułowane informacje odnoszą się do: dziejów, osadzenia administracyjnego, przedmiotu, celów, funkcji oraz metodologicznych związków z pedagogiką biografistyki pedagogicznej.