Ksiądz Józef Wilk (1937–2003) – salezjanin, pedagog prewencyjny, mistrz o wielkim sercu - Miąso, Janusz (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Artykuł w nurcie biografistyki pedagogicznej prezentuje, analizuje i promuje postać ks. profesora Józefa Wilka, człowieka o wielkim sercu, salezjanina z bardzo mocną identyfikacją i realizacją misji ks. Jana Bosko, pedagoga z pasją i powołaniem, który przez wiele lat służył edukacji i wielowymiarowemu kształtowaniu ludzi młodych i ludzi nauki, aby czynić świat bardziej ludzki. Artykuł to badania poświęcone skutecznej koncepcji pedagogicznej, jaką jest system prewencyjny Jana Bosko, który metodycznie i merytorycznie wprowadzał, uaktualniał i czynił ciągle skutecznym ks. Wilk. W badaniach zwrócono uwagę na Jego wieloaspektową pracę naukową i dydaktyczną – pochylenie się nad dzieckiem, uczniem, młodzieńcem, nauczycielem i rodziną a przede wszystkim kształtującą bogate człowieczeństwo w tych wszystkich obszarach życia bo płynące z relacji mistrz – uczeń. Ks. Wilk całe życie pasjonował się chrześcijaństwem, jako żywą obecnością Mistrza – Chrystusa, mobilizującego wszystkich do realizacji przykazania miłości – sam kochał ludzi i pomagał, aby to przykazanie było realizowane w szkole, w uniwersytecie, w domu i wszędzie, a szczególnie tam, gdzie ludzie tego najbardziej potrzebują.