Rozwój mowy i wychowanie językowe dziecka w wieku przedszkolnym w perspektywie biografii Stefana Szumana (1889-1972) - Dziaczkowska, Lucyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Tekst artykułu akcentuje tezę zakładającą szczególne znaczenie rozwoju mowy i wychowania językowego w budowaniu kompetencji poznawczych, kulturowych i moralnych dziecka w wieku przedszkolnym. Znaczenie to ukazane jest na przykładzie wyników badań, przeprowadzonych przez Stefana Szumana (1889-1972) i odniesienia ich do współczesnej wiedzy naukowej na ten temat. Perspektywą, która odgrywa kluczową rolę w dokonywanych analizach i formułowanych wnioskach, jest kontekst biografii badacza – wybitnego polskiego psychologa i pedagoga, jakim był Stefan Szuman.