Aktywność matematyczna dziecka w ujęciu profesor Anny Zofii Krygowskiej - Pawlusińska, Lidia (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Wybitna polska dydaktyk matematyki profesor Anna Zofia Krygowska całe swoje życie poświęciła poszukiwaniu rozwiązań ułatwiających pokonywanie trudności w uczeniu się matematyki. W jej działalności naukowej odnajdziemy wiele propozycji dydaktycznych, które do dziś możemy z powodzeniem stosować w praktyce szkolnej. W niniejszym artykule skoncentrowano się na jednej z tych propozycji, czyli wyzwalaniu aktywności matematycznej uczniów. Specyficzne dla działalności matematycznej aktywności, tj. definiowanie, matematyzowanie i schematyzowanie, dedukowanie i redukowanie, algorytmizowanie czy dostrzeganie i wykorzystywanie analogii z powodzeniem możemy inicjować w edukacji matematycznej na pierwszym etapie edukacyjnym.