Portret zbiorowy maturzystek w żeńskim Państwowym Gimnazjum i Liceum im. Anny z Sapiehów Jabłonowskiej w Białymstoku (1921–1939) - Łopatecki, Karol; Piłaszewicz-Łopatecka , Marta (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Artykuł ukazuje zbiorową sylwetkę kobiet, które uzyskały świadectwo dojrzałości w 20-leciu międzywojennym na przykładzie jedynego państwowego gimnazjum żeńskiego działającego w Białymstoku. Przeanalizowano wiek maturzystek, ukazano również zjawisko mobilności społecznej rodzin posyłających dzieci do szkół średnich. Zaakcentowano zjawisko polegające na przekształceniu szkoły uczącej jedynie katolickie uczennice w latach 20. do placówki edukacyjnej odzwierciedlającej skomplikowany skład wyznaniowy mieszkańców miasta.