Pionierski wkład profesora Tadeusza Gałkowskiego w rozwój szkolnictwa osób z zaburzeniem ze spektrum autyzmu w Polsce - Buława-Halasz , Joanna (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Tekst poświęcony został rekonstrukcji ścieżki profesora Tadeusza Gałkowskiego związanej z zaburzeniem ze spektrum autyzmu i jego zaangażowania w rozwój wiedzy i działalności na rzecz osób autystycznych w Polsce, uwzględniając pionierski wkład w rozwój szkolnictwa osób autystycznych w Polsce. Celem niniejszego artykułu jest wykazanie dokonań Profesora Tadeusza Gałkowskiego w rozwój szeroko rozumianej edukacji i terapii osób z zaburzeniem ze spektrum autyzmu w Polsce. W pracy zastosowano podejście biograficzne, by ukazać relację pomiędzy biografią Profesora a kształtowaniem się edukacji osób autystycznych i zachodzącymi w niej procesami.