Wybrane zagadnienia teorii dzieła literackiego Romana Ingardena – refleksja pedagogiczna - Wiażewicz-Wójtowicz , Paula (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Prezentowany artykuł podejmuje refleksję nad problematyką teorii dzieła literackiego polskiego fenomenologa Romana Ingardena. Prowadzone rozważania choć odnoszą się przede wszystkim do literatury dotykają także dyskusji nad dziełem sztuki, szczególnie w zakresie jego analizy prowadzonej w badaniach pedagogicznych. Autorka najsilniej koncentruje się na znanej i stosowanej w fenomenologii teorii dzieła literackiego, ale wskazuje na konieczność prowadzenia dalszych eksploracji w obszarze szeroko rozumianej przestrzeni sztuki. Szczególnie chodzi o rozpoznanie czy teoria ta jest również możliwa do zastosowania w przestrzeni badań pedagogicznych nad współczesną kulturą tworzoną z wykorzystaniem nowych mediów i możliwości technologiczno-cywilizacyjne wprowadzających nowe rozwiązania i koncepcje do dzieła artystycznego. Proponowane przez Ingardena rozwiązania dyskusji nad obrazem i muzyką nie zostały do tej pory w nauce wystarczająco wykorzystane, szczególnie w zakresie nauk pedagogicznych.