Poznanie dziecka a wychowanie. Działalność pedologiczna Józefa Ciembroniewicza (1877-1929) - Szulakiewicz, Władysława (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Celem artykułu jest ukazanie działalności pedologicznej Józefa Ciembroniewicza . Był on pedagogiem, działaczem społecznym i autorem publikacji dotyczących kilku subdyscyplin pedagogicznych. W prezentowanym szkicu podjęto próbę odpowiedzi na pytania: jak przebiegała aktywność J. Ciembroniewicza w obszarze badań pedologicznych i ich popularyzacji oraz jakie były jego poglądy na wychowania dziecka. Dla przedstawienia niniejszych zagadnień wykorzystano książki tego autora oraz artykuły rozproszone w licznych czasopismach pedagogicznych, które poddano analizie historyczno-pedagogicznej. Analiza jego prac pozwala stwierdzić, że swoimi publikacjami przyczynił się do powiększenia dorobku z zakresu pedologii, a jego wizja wychowania dziecka obejmowała wszystkie, ważne i dzisiaj dziedziny wychowania.