Helena Kosina jako wzór pedagoga oraz wychowawcy dzieci i młodzieży - Frączek, Zofia (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Literatura naukowa przybliża postacie wielkich pedagogów, twórców systemów wychowawczych, którzy poprzez swoją działalność przyczynili się do rozwoju teorii i praktyki pedagogicznej. Wiele opracowań naukowych opisuje wkład w rozwój myśli pedagogicznej np. Janusza Korczaka, Aleksandra Kamińskiego, Marii Montessori, Celestyna Freineta, Fridricha Foerstera. Warto jednak podkreślić, że poza takimi sztandarowymi postaciami, których działalność na rzecz rozwoju teorii i praktyki wychowawczej jest niekwestionowana, istnieje wielu mniej znanych pedagogów, którzy całe swoje życie zawodowe, a niekiedy nawet osobiste poświęcili dla dobra i rozwoju drugiego człowieka. Do osób takich należy z pewnością Helena Kosina. Ciężko doświadczona przez życie utratą osoby najbliższej, a później wzroku, nigdy nie przestała wspierać innych, a w szczególności dzieci i młodzieży. Tekst ten przybliża jej pedagogiczną i społeczną działalność.