Zygmunt Lis – pedagog i artysta - Szuścik, Urszula (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
W artykule zarysowano sylwetkę artystyczną i pedagogiczną Profesora Zygmunta Lisa, znaczącego twórcy, artysty malarza związanego ze środowiskiem artystycznym Śląska. Ukończył studia w Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie na Wydziale Grafiki w Katowicach. Dyplom uzyskał w 1958 roku w pracowni Bogusława Góreckiego i Aleksandra Raka. Brał aktywny udział w pracach na rzecz środowiska artystycznego, m.in. był rzeczoznawcą Ministerstwa Kultury i Sztuki w zakresie malarstwa współczesnego. W latach 1973-1981 pracował w ministerialnym Zespole Dydaktycznym nad programami kształcenia plastycznego. W latach 1956–1971 kierował zespołem artystów nieprofesjonalnych Grupy Janowskiej przy kopalni „Wieczorek” w dzielnicy Katowice Nikiszowiec. Należał do artystycznej Grupy „ARKAT” (Artyści Katowiccy) na Śląsku. Jego twórczość malarska i rysunkowa charakteryzuje się oryginalnością pod względem formy artystycznej i treści. Zrealizował cykle prac: Pejzaż śląski, Polski pejzaż historyczny, Rekonstrukcje obiektów militarnych na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej i Geografia ruin. Od 1973 r. był związany z Filią Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie, gdzie brał udział w pracach nad organizacją studiów wychowanie plastyczne. Opracował innowacyjny i jedyny w Polsce program kształcenia uniwersyteckiego w zakresie wychowania plastycznego w oparciu o założenia pedagogiki ekspresji. Najistotniejszy w działaniu studenta był proces twórczy i doświadczenie, jakie z niego wynosił. Profesor był osobą bardzo wrażliwą na drugą osobę, skromny, otwarty na nowe doświadczenie i życzliwy wobec studentów. Był wzorem osobowym i autorytetem godnym naśladowania, nauczycielem i artystą z pasją.