Rekomendacje Jana Chrzciciela de la Salle (1651-1719) dla współczesnej szkoły ze szczególnym uwzględnieniem autorytetu nauczyciela - Kukla, Daniel (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
W niniejszym artykule przybliżono postać oraz dorobek pedagogiczny założyciela Zgromadzeni Braci Szkół Chrześcijańskich Jana de La Salle w kontekście współczesnych poszukiwań dróg budowania autorytetu nauczycielskiego. Wiele miejsca poświęcono wypracowanemu przez niego modelowi nauczyciela oraz zasadom jego realizacji z myślą o potencjalnym wykorzystaniu w warsztacie pedagogicznym współczesnego pedagoga. Choć założenia pedagogiczne de La Salle`a są mocno osadzone w religii, a także w realiach jego epoki – wydaje się, że wiele ze sformułowanych przez niego myśli i zasad ma charakter uniwersalny i może być wykorzystane w szkole XXI wieku. Szczególną uwagę poświęcono zaleceniom de La Salle`a dotyczącym budowania autorytetu nauczycielskiego – między innymi koncepcji 12 Cnót Dobrego Nauczyciela. Podkreślono tym samym, że filarem pedagogiki lasaliańskiej jest autorytet nauczyciela. W opracowaniu wykorzystano nieliczne - jak wykazała kwerenda źródłowa - polskie opracowania na ten temat, przede wszystkim jednak nieznane polskiemu czytelnikowi opracowania anglojęzyczne (podano wskazówki źródłowe - badania międzynarodowe na temat historii i współczesności myśli i praktyki szkół de La Salle`a - mogące przyczynić się do rozwinięcia studiów lasaliańskich w Polsce).