Wychowanie dziecka w świetle spuścizny świętej Urszuli Ledóchowskiej: wybrane aspekty - Skoczylas-Krotla, Edyta (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
W oparciu o myśl pedagogiczną, działalność i twórczość literacką świętej Urszuli Ledóchowskiej – wyjątkowej kobiety, nauczycielki, zakonnicy – w artykule podjęto próbę ukazania dziecka w kontekście wychowania zgodnego z charyzmatem tej świętej Założycielki nowego zgromadzenia. Jako nauczycielka dążyła do wychowania dziecka religijnego, kochającego Jezusa w Eucharystii, wytrwałego w modlitwie. Model wychowawczy opierała na zaufaniu, miłości, radości. Rozumiała dziecko i jego potrzeby, podkreślała rolę bliskich, zwłaszcza matki w wychowaniu religijnym dziecka. Dostrzegała rolę nauczycieli w procesie wychowania dziecka.