Studia wybranych społecznych problemów w twórczości naukowej Jerzego Modrzewskiego: Perspektywa socjopedagogiczna. - Matysiak-Błaszczyk, Agata; Syrek, Ewa (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Celem artykułu jest zaprezentowanie i charakterystyka wybranych problemów społecznych, które w swojej twórczości naukowej podejmował Profesor Jerzy Modrzewski, wybitny pedagog społeczny i socjolog wychowania. Autorki artykułu, spośród wielu problemów analizowanych w dziełach Jerzego Modrzewskiego, przedmiotem analizy uczyniły społeczny problem dzieciństwa oraz społeczną kwestię rodzinną. W artykule została także opisana przez Profesora koncepcja pedagogiki rodziny w perspektywie teoretycznej i prakseologicznej. Koncepcje oraz analizy podejmowane w twórczości Profesora mają aktualny potencjał, warto do nich powracać oraz zachowywać w pamięci społecznej twórczość naukową wybitnej postaci kreującej w swej naukowej biografii, społeczną rolę uczonego. Autorki artykułu, odwołując się do twórczości naukowej Profesora, zachowały typowy/charakterystyczny dla Profesora styl narracji.