Halina Rogińska – pedagog, wychowawca i przyjaciel młodzieży, współtwórca życia kulturalnego Zamościa - Waszek, Agata (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Halina Rogińska jest jedną z wielkich, lecz zapomnianych osobowości Zamościa. Była osobą wszechstronnie uzdolnioną i twórczą, inspirująca, pełną energii i poświęcenia dla młodzieży. Skupiała w sobie umiejętności pedagogiczne, organizacyjne oraz artystyczne. Jej życie wypełniała młodzież, literatura, poezja, sztuka i teatr. W znakomity sposób potrafiła realizować wychowawczą funkcję swojego zawodu. Propagowała wychowanie przez sztukę, wychowanie estetyczne oraz kulturę języka polskiego. Przez swoją nakierowaną na człowieka i jego rozwój pracę, pozostała w pamięci swoich wychowanków jako ciepły, opiekuńczy i wybitny pedagog. Zamość zawdzięcza jej kształt i wysoki poziom życia kulturalnego i artystycznego, który na przestrzeni kilku dziesięcioleci - w okresie międzywojennym, jak i powojennym organizowała i rozwijała. Współtworzyła i prowadziła przez wiele lat Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych w Zamościu. We dzisiejszym świecie istnieje niepodważalna potrzeba poszukiwania autorytetów, w szczególności w tych małych ojczyznach, w środowisku życia współczesnych mieszkańców. Halina Rogińska, jako wybitny pedagog, może być inspiracją do naśladowania zarówno w aspekcie profesji zawodu nauczyciela, jak również działalności wychowawczej i artystycznej w odniesieniu do pracy z młodzieżą oraz w zakresie działań na rzecz rozwoju kultury miasta Zamościa, jak i regionu. Celem artykułu jest przybliżenie sylwetki H. Rogińskiej, jej drogi zawodowej oraz działalności na rzecz edukacji i wychowania młodzieży, jak również wpływu na rozwój życia kulturalnego miasta. W artykule przedstawione zostały główne fakty z jej pracy pedagogicznej, pełnionych funkcji oraz aktywności artystycznej. Artykuł powstał w oparciu o źródła archiwalne, artykuły prasowe, wspomnienia wychowanków oraz publikacje naukowe.