Wokół koncepcji wychowawczej Jadwigi Zamoyskiej - Regulska, Agnieszka (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Artykuł dotyczy koncepcji wychowawczej Jadwigi Zamoyskiej (1831-1923), którą realizowała w założonych przez siebie w XIX wieku szkołach. Ukazane zostaną uniwersalne zasady wychowania do pełni człowieczeństwa, które autorka opierała na wierze katolickiej i wartościach narodowych. W artykule zaprezentowane zostaną założenia pracy organicznej, która stała się fundamentem szkół utworzonych przez Jadwigę Zamoyską, a także zostaną poddane analizie cele i metody stosowane w jej koncepcji wychowania. W okresie zaborów podejmowała działania na rzecz odrodzenia ojczyzny poprzez propagowanie konieczności doskonalenia siebie, wychowania młodego pokolenia i przygotowania do pełnienia ról rodzinnych i społecznych. W jej koncepcji odnaleźć można analizę ponadczasowych problemów związanych z wychowaniem, a także kwestię kobiety, pracy ludzkiej, troski o dobro wspólne, umiłowanie ojczyzny i Boga.