Nauczyciel w żywiole wiary – Czesław Stanisław Bartnik - Kozłowski, Ryszard (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Prezentowany tekst dotyczy wybranych aspektów twórczości ks. prof. Czesława Bartnika. Koncentruję się na trzech obszernych zagadnieniach: nauka o osobie i jaźni człowieka (opracowana w ramach systemu personalistycznego), rola i znaczenie wartości w życiu człowieka (prawda, dobro, rozumność) oraz godność osoby ludzkiej. W przestrzeni publicznej każdy z tych tematów jest dyskutowany, wywołuje liczne spory, a przede wszystkim inspiruje do myślenia w zakresie pedagogiki, edukacji, filozofii i teologii. W tym znaczeniu twórczość Księdza Profesora jest do dziś aktualna.