Uczenie się roli matki w pamięci autobiograficznej kobiet uzależnionych od alkoholu - Włodarczyk, Ewa (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Wejście przez kobiety w rolę matki i pełnienie tej roli wiąże się z uczeniem się mającym charakter procesualny, przybierającym kształt swoistego, całożyciowego uczenia. Osobne miejsce w tym procesie ma zarówno uczenie się z biografii ujmowane dwojako jako uczenie się z biografii własnej oraz uczenie się z biografii innych ludzi, jak i uczenie się z własnego i cudzego doświadczenia. W przywołanych poniżej wynikach badania, opierających się na analizie wypowiedzi kobiet zdiagnozowanych jako uzależnione od alkoholu – zebranych w badaniu sfokusowanym na procesie uczenia się przez nie roli matki – wybrzmiewa, odtwarzane w ich pamięci autobiograficznej i zasobu doświadczeń, przede wszystkim uczenie się z doświadczeń (własnych i cudzych), przywoływane ze wspomnień respondentek powiązanych z pełnieniem roli matki.