Jan Dobrzański (1901–1997) – badacz, organizator, dydaktyk - Hajkowska, Monika (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Jan Dobrzański był znanym historykiem wychowania w Lublinie. Jego droga zawodowa przebiegała od szkół średnich do szkół wyższych, w tym także ważne miejsce zajęły w niej kursy nauczycielskie. W swojej działalności na przestrzeni lat włączał się w prace cenionych towarzystw i organizacji, wchodząc w skład ich oddziałów lubelskich. Doceniano jego doświadczenie zawodowe i potencjał organizatorski powierzając mu ważne funkcje i stanowiska, między innymi, kierownika katedry, prorektora Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego oraz kierownika katedry, dziekana i prorektora Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie. Doskonale łączył pasje naukowe z działalnością dydaktyczną. Prowadzone przez niego badania naukowe oscylowały wokół trzech zagadnień szkolnictwa i oświaty w Galicji od 1773 roku do końca połowy XIX wieku, oświaty i wychowania Księstwa Warszawskiego oraz Królestwa Polskiego do powstania styczniowego oraz życia kulturalnego, naukowego i oświatowego Lublina i Lubelszczyzny. Był cenionym nauczycielem w wielu szkołach średnich, w szczególności w Państwowym Gimnazjum im. S. Staszica a później Gimnazjum i Liceum im. S. Staszica w Lublinie, uznanym i szanowanym nauczycielem akademickim na uniwersytetach lubelskich.