Maria Epstein - prekursorka pielęgniarstwa polskiego i mniszka - Olearczyk, Teresa (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Niniejszy artykuł przedstawia niezwykłe życie i działalność Marii Epstein, która przez całe życie odznaczała się głęboką odpowiedzialnością społeczną i humanitarną. Rozpoczęła pracę w Stowarzyszeniu Panien Ekonomek, mając na celu opiekę oraz pomoc ubogim i chorym, zwłaszcza poprzez pracę małego ambulatorium. Następnie zorganizowała Szkołę Pielęgniarek Zawodowych Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo, w której dbała nie tylko o wysoką jakość kształcenia pielęgniarskiego, ale także edukację religijną i patriotyczną. W latach 1914-1916 Maria Epstein prowadziła krótkie kursy medyczne dla ochotniczek i była naczelną pielęgniarką szpitala w Bielczy, co przyczyniło się do wygaśnięcia epidemii. W 1916 r. ponownie objęła stanowisko dyrektorki. W 1925 r. dzięki pomocy Fundacji Rockefellera i akceptacji Uniwersytetu Jagiellońskiego otworzyła Uniwersytecką Szkołę Pielęgniarek i Higienistek, jako jednostkę pomocniczą Wydziału Lekarskiego. 31 grudnia 1930 r. zrezygnowała z funkcji dyrektora i wstąpiła do klasztoru sióstr dominikanek w Krakowie. Przez 16 lat życia zakonnego siostra Maria Magdalena była przykładem pokornej służby.