Pedagogiczne przesłanie w życiu i działalności błogosławionego Carla Acutisa - Łobacz, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Artykuł ma na celu przybliżenie postaci Carla Acutisa – „Bożego influencera” i pedagogicznego przesłania jego działalności ewangelizacyjnej. Błogosławiony chłopiec, wychowany w Mediolanie, jest inspiracją dla młodzieży żyjącej w pluralistycznym świecie wartości i światopoglądów, odczuwającej coraz większe zagubienie w sferze moralnej i duchowej. Życie Carla Acutisa ukazuje, że w dzisiejszych czasach można dostrzec filary, na których warto się oprzeć oraz wzory osobowe, które mogą wskazać właściwy kierunek życia – oparty na miłości, szacunku dla innych, wrażliwości na cierpienie osób biednych i pokrzywdzonych. Liczne zaangażowania Błogosławionego sprowadzały się przede wszystkim do działalności ewangelizacyjnej, która wnosi cenne implikacje pedagogiczne, jak wychowanie do wartości, wskazywanie wzorów osobowych, promowanie dobra czy przestrzeganie przed niemoralnym życiem.