Wychowanie religijne w koncepcji pedagogicznej Ewarysta Estkowskiego (1820–1856) - Skrzyniarz, Ryszard (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Wywodzący się z Wielkopolski Ewaryst Estkowski (1820–1856) uważał, że najważniejszym zadaniem w wychowaniu dzieci jest nauka religii, czytania, pisania, liczenia,historii własnej Ojczyzny, geografii i rysunku oraz wychowania fi zycznego. Na tych filarach oparł swój szczegółowy program wychowania dzieci, które miało być wychowaniempatriotyczno-religijno-moralnym. Naukę religii postrzegał on jako podstawę całej zdobywanej przez ucznia wiedzy, a głównym zadaniem procesu wychowania powinno być wykreowanie człowieka dobrego, prawego, kochającego Boga, bliźniego i swoją ojczyznę, czyli Polskę – państwo, o którym marzył, podobnie jak inni Polacy tamtych czasów.