Ojciec prof. Władysław Kubik SJ – katechetyk i pedagog religii - BIEŚ, Andrzej Paweł; Topij-Stempińska, Beata (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Transformacja ustrojowa w Polsce umożliwiła wszechstronny i interdyscyplinarny rozwój badań nad pedagogiką religii, których jednym z prekursorów jest Władysław Kubik, jezuita, profesor, rektor, pedagog i katechetyk, założyciel Instytutu Kultury Religijnej i Sekcji Pedagogiki Religijnej w Wydziale Filozoficznym Towarzystwa Jezusowego w Krakowie. Niewątpliwie to on, obok Jerzego Bagrowicza, Bogusława Milerskiego, Romualda Niparko i Cypriana Rogowskiego, wniósł istotny wkład w rozwój pedagogiki religii w Polsce, rozszerzając przedmiot badań tej subdyscypliny na ogół procesów edukacji i socjalizacji religijnej. Podjętym przez nas celem badań jest przybliżenie drogi życiowej oraz biografii pedagogicznej profesora Władysława Kubika SJ – prekursora i przedstawiciela pedagogiki religii w Polsce.