Pomoc adeptom nauki: O emocjach w nauce i dydaktyce na przykładzie korespondencji ks. Wincentego Myszora (1941–2017) z jego uczniami - Tałuć, Katarzyna; Gołda, Agnieszka (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
W artykule zaprezentowano naukowe i edukacyjne wsparcie udzielane przez ks. Wincentego Myszora (1941–2017), patrologa i koptologa, swoim doktorantom, habilitantom, studentom. Analiza spuścizny epistolarnej, przechowywanej w Archiwum Archidiecezjalnym w Katowicach, ukazuje skalę pomocy, jaką oferował. Działania podjęte przez ks. Myszora niejednokrotnie wpływały na dalsze decyzje naukowe i zawodowe badaczy. Pomagał im w wyborze tematów rozpraw, wskazywał odpowiednie źródła dociekań, konsultował tłumaczenia. Był skuteczny również, doradzając w sprawach awansów naukowych. Zanalizowana korespondencja dowodzi troski ks. Myszora o rozwój naukowy przedstawicieli środowiska akademickiego oraz jego otwartości na ich potrzeby. Listy ukazują uczonego jako autorytet i mentora, który miał istotny wpływ na rozkwit patrologii i badań wczesnochrześcijańskich w Polsce.