Zdarzenia krytyczne jako czynniki kształtujące doświadczenia życiowe: analiza jednej biografii - Sygulska, Katarzyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Artykuł przedstawia historię życia starszej kobiety, poczucie jakości jej życia, krytyczne wydarzenia, które ukształtowały jej życie oraz wnioski wyciągnięte z jej doświadczeń. W badaniu przyjęto paradygmat biograficzny, który wyjaśnia znaczenie poszczególnych biografii w procesie edukacji i wskazuje na potrzebę studiowania historii życia jako źródła wiedzy o człowieku i jego nauce. Głównym celem podjętych badań było rozpoznanie znaczeń, jakie respondent nadaje zdarzeniom krytycznym w kształtowaniu jakości jej życia. Wykorzystano metodę biograficzną, a w jej ramach autobiograficzny wywiad narracyjny.