„Ojczyzna to wielki, zbiorowy obowiązek”: Wymiary i drogi patriotyzmu polskich bohaterów narodowych - Jabłońska, Anna (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
Artykuł ma na celu ukazanie przeglądu postaw patriotycznych na wybranych przykładach postaci uznawanych za polskich bohaterów (księcia Józefa Poniatowskiego, Jana Henryka Dąbrowskiego, Jarosława Dąbrowskiego, Romualda Traugutta, Marii Skłodowskiej-Curie, pokolenia Kolumbów, kobiet na przestrzeni wieków) oraz scharakteryzowanie rodzajów i oblicza tegoż patriotyzmu. Istotnym elementem jest przeanalizowanie decyzji podejmowanych przez poszczególne postacie/grupy, ich okoliczności i determinantów, a także wskazanie dróg prowadzących do ostatecznych wyborów. Ważne są efekty patriotycznych postaw. Artykuł ma na celu wskazać kto, kiedy, w jakich okolicznościach i dlaczego stawał się polskim bohaterem narodowym oraz wskazanie miejsca Polski i patriotyzmu na tle drogi życiowej jej bohaterów.