Promowanie idei abstynencji w II Rzeczypospolitej jako przejaw patriotyzmu: Casus wybranych działaczy trzeźwościowych - Biskupski, Jacek (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
Zjawisko alkoholizmu w dwudziestoleciu międzywojennym było jednym z najważniejszych problemów społecznych, które spowodowały degradację Polaków. Polacy próbowali walczyć na wiele sposobów. Podjęto szereg inicjatyw mających na celu ograniczenie picia. Znani i szanowani Polacy w latach 1918–1939 podjęli szereg działań mających na celu ograniczenie pijaństwa. W tekstach publikacji świeckich i trzeźwości podkreślali ważną rolę abstynencji w polskim społeczeństwie i ostrzegali przed konsekwencjami intensywnego picia. Propagatorami idei abstynencji w latach 1918–1939 byli: Paweł Gantkowski, Rafał Radziłłowicz, księża Jan Kapica i Michał Sopoćko.