Biografistyka w służbie edukacji obywatelskiej społeczeństwa: Szanse i zagrożenia na przykładzie wybranych postaci z historii Opola w okresie PRL - Bereszyński, Zbigniew (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
Bardzo ważną rolę w procesie szeroko rozumianej edukacji obywatelskiej społeczeństwa może i powinna odgrywać wiedza czerpana z badań nad biografiami rozmaitych postaci historycznych. Edukacyjne funkcje biografistyki mogą być realizowane w szczególności z pomocą takich środków jako popularne publikacje historyczne, zwłaszcza adresowane do młodzieży, fundowanie pomników czy tablic pamiątkowych czy odpowiednie regulacje w zakresie nazewnictwa ulic i innych miejsc publicznych. Jest rzeczą niezmiernie ważną, by wszelkie inicjatywy w tej dziedzinie odwoływały się do rzetelnych badań historycznych nad poszczególnymi postaciami. Niestety w praktyce bywa z tym rozmaicie. Częstym zjawiskiem bywa idealizowanie wybranych postaci historycznych i mniej lub bardziej sztuczne kreowanie ich kultu, polegające w szczególności na selektywnym wykorzystaniu informacji historycznych. Jaskrawym przykładem tego jest skrajna idealizacja pewnych postaci z najnowszej historii Opola.