Prof. Elżbieta Smułkowa – pierwsza Ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Mińsku - Goral, Agnieszka (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
Artykuł jest poświęcony prof. Elżbiecie Smułkowej, wybitnej polskiej slawistce, byłej kierownik Katedry Filologii Białoruskiej Uniwersytetu Warszawskiego i Katedry Kultury Białoruskiej Uniwersytetu w Białymstoku, pierwszej ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Białorusi. Smułkowa urodziła się w 1931 r. we Lwowie. Jej dzieciństwo przerwała druga wojna światowa: ojciec został zamordowany przez władze sowieckie, a młodziutka Elżbieta wraz z siostrą i matką trafiła na Syberię. W 1941 r. rodzina powróciła do Polski i osiedliła się w Toruniu. Po ukończeniu studiów Smułkowa poświęciła się pracy naukowej i dyplomatycznej. Jej praca na placówce dyplomatycznej w Mińsku wiązała się z rozkwitem stosunków polsko-białoruskich, Jej zasługi na polu nauki i dyplomacji zostały docenione przez polskie władze: w 2005 r. z rąk prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego Smułkowa otrzymała Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski - polskie odznaczenie państwowe, nadawane za wybitne osiągnięcia na polu nauki, kultury, działalności społecznej, służby państwowej oraz rozwijania stosunków dobrosąsiedzkich z innymi krajami.