Liceum Ogólnokształcące w Michałowie (1947–2017) – szkoła średnia na pograniczu polsko-białoruskim w biografiach nauczycieli i uczniów - Głogowska, Helena (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
Specyfika powstania i funkcjonowania Liceum Ogólnokształcącego w Michałowie zawiera się w szczególności miejsca, gdzie ono powstało z inicjatywy społecznej nauczycieli i rodziców tuż po drugiej wojnie światowej. Przed drugą wojną światową Michałowo było miasteczkiem żydowsko-niemiecko-polsko-białoruskim. Po drugiej wojnie światowej niemal nie pozostało w nim Niemców i Żydów, ale znalazła się dość aktywna grupa przedwojennych nauczycieli, którym udało się założyć szkołę średnią w miejscowości, która nie była siedzibą powiatu. Był to ewenement jak na owe czasy. Zaangażowanie pierwszego dyrektora Antoniego Stasiewicza doprowadziło też do wybudowania gmachu szkoły na miejscu byłej świątyni ewangelickiej. Jednym z założycieli szkoły był też Arseniusz Ziniewicz – przedwojenny działacz i nauczyciel białoruski. Przez wiele lat uczył tego języka w LO. W szkole kształciła się głównie okoliczna młodzież wiejska, pochodzenia białoruskiego, wyznania prawosławnego. Dzięki nauce w LO wielu jego absolwentów odniosło sukcesy, m.in. stali się reżyserami (Tamara Sołoniewicz), dziennikarzami (Mikołaj Hajduk), artystami (Aleksy Pawluczuk), literatami (Aleksy Kazberuk), uczonymi (prof. Joanicjusz Nazarko). Okazją do podsumowania pracy placówki było 70-lecie szkoły zorganizowane we wrześniu 2017 r. Z tej okazji wydano książkę Jest takie Liceum...