Pedagogia świętości w ujęciu Edyty Stein - Strembska-Kozieł, Martyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Pedagogia jest pojęciem odnoszącym się do dwóch innych pojęć: wychowania i pedagogiki jako nauki. Podstawową kategorią pedagogiki jest osoba. Edyta Stein przedstawiła koncepcję człowieka jako egzystencji złożonej z materii, duszy i ducha. Każdy element tej triady jest ważnym obszarem w osiąganiu jej zasadniczej doskonałości. Dynamika ludzkiej natury powoduje, że człowiek potrzebuje wychowania. Dokonuje się to poprzez formację jego duszy przy współpracy z łaską. To działanie łaski doskonali ludzką naturę i przyczynia się do pragnienia świętości.