W służbie Dobra i Prawdy: Ks. Andrzej Maryniarczyk SDB, przedstawiciel lubelskiej szkoły filozoficznej - Horbowska, Justyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Ks. prof. dr hab. Andrzej Maryniarczyk SDB, który zmarł pod koniec 2020 roku był najszerzej znany jako metafizyk realistyczny i antropolog - przedstawiciel lubelskiej szkoły filozoficznej. Poświęcał również wiele uwagi szeroko rozumianej działalności edukacyjnej, a także różnym formom upowszechniania dzieł z obszaru filozofii realizując jednocześnie powołanie zakonne w Towarzystwie św. Franciszka Salezego. W niniejszej publikacji została podjęta próba ukazania działalności ks. Andrzeja Maryniarczyka SDB w głównych obszarach jego aktywności i w kontekście uzyskanych przez niego efektów. Uzasadnienie podjęcia tej tematyki stanowi brak jej wyczerpującego opracowania podczas, gdy dzieło życia ks. Andrzeja Maryniarczyka SDB wydaje się zasługiwać na upowszechnianie ze względu tak na jego samego jako na wzór osobowy, jak i na treści zawarte w dziełach, które pozostawił. W opracowaniu posłużyłam się metodą analizy tekstu oraz metodą historyzmu.