Pedagogiczne konteksty twórczości i działalności Edyty Stein - Piorunek, Magdalena; Grzywacz, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Urodzona w rodzinie żydowskiej Edyta Stein (1891-1942) należy do najciekawszych postaci kobiecych XX wieku. Uczona filozofka, autorka rozlicznych prac naukowych i pism duchowych, nauczycielka gimnazjalna, konwertytka na katolicyzm, wstąpiła w 1933 roku do mniszego zakonu karmelitanek bosych w Kolonii, aby wieść klauzurowe życie. W wyniku antyżydowskiej polityki nazistowskiego rządu Rzeszy, Stein znalazła się na emigracji w Holandii. Z klasztoru w Echt, gdzie przebywała, Edyta Stein została 2 sierpnia 1942 roku aresztowana i 9 sierpnia zamordowana w komorze gazowej Auschwitz. Wyniesiona na ołtarze Kościoła katolickiego niemiecka karmelitanka jest - jak do tej pory -  pierwszą Żydówką  w tym gronie. Beatyfikowana i kanonizowana przez papieża Jana Pawła II.  W 1999 roku Edyta Stein ogłoszono jedną  z trzech świętych współpatronek Europy (razem ze św. Brygidą Szwedzką i św. Katarzyną ze Sieny). Niniejszy artykuł zbiera najważniejsze wątki biograficzne Edyty Stein,  łącząc je z jej dorobkiem filozoficznym  odnosząc się do kategorii wczucia, osoby, relacji społecznych i wychowania. Refleksję teoretyczną uzupełniają nawiązania do doświadczeń zawodowych św. Edyty Stein na gruncie szkolnictwa katolickiego w Rzeszy Niemieckiej.