Rola patrona w życiu szkoły: Na przykładzie patronatu doktor Wandy Błeńskiej nad Piątkowską Szkołą Społeczną w Poznaniu - Jaskulska, Sylwia (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Celem tekstu jest omówienie roli patrona w życiu szkoły na przykładzie patronatu Wandy Błeńskiej nad poznańską szkołą podstawową. Wanda Błeńska, polska lekarka pracująca przez lata w Ugandzie z osobami chorymi na trąd, jest przykładem jak oddanie idei i pasja w realizowaniu marzeń może służyć rozwojowi osoby i innych ludzi stających na jej drodze. Piątkowska Szkoła Społeczna im. Wandy Błeńskiej w Poznaniu czerpie z patronatu wielkiej poznanianki wartości, na których buduje swój program wychowawczy i którymi przepojona jest szkolna codzienność.