O biograficznym kontekście Mickiewiczowskich deziluzji miłosnych - Samborska-Kukuć, Dorota (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
W procesie formowania biografii mickiewiczowskiej, mającej w jakiejś części gotową formę mityczną ukształtowaną przez syna poety i badaczy-apologetów, zniszczeniu (lub przemilczeniu) uległa część dokumentów, redukując ważne konteksty. Artykuł przywołuje taki  kontekst, dotyczący wileńsko-kowieńskiego okresu życia poety, a przede wszystkim jego rozterek psychicznych towarzyszących rozstaniu z Marią z Wereszczaków Puttkamerową.Jej obecność w biografii i dziele Adama Mickiewicza uwarunkowana była silnym obustronnym afektem; postrzegana jest przez badaczy jako arcywzorzec romantycznej miłości, rodzimy paradygmat werteryczny. Źródłem legend i mitów nagromadzonych wokół znajomości poety z Puttkamerową, nierzadko wyprowadzanych z tekstów literackich, były domysły. Odnalezione dokumenty, czyli akt urodzenia i zgonu pierworodnej córki Puttkamerów – Heleny, mogą przyczynić się do wzbogacenia interpretacji korespondencji oraz odczytania niektórych utworów postrzeganych przez drobne pryzmaty z biografii poety.