Wymiar wychowawczo-edukacyjny biografii pisarza staropolskiego. Wokół jubileuszu Mikołaja Reja i prac oświatowych w Królestwie Polskim na początku XX w. - Kacprzak, Marta M. (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Rocznica urodzin Mikołaja Reja w  1905  r. to jeden z  jubileuszy XIX i początku XX w., podczas których w przypominano w duchu patriotycznym dzieje dawnej Rzeczypospolitej oraz przedstawiano dawnych pisarzy polskich jako wzorce osobowe, a  ich twórczość jako wychowawczą. Opublikowano wówczas liczne prace historycznoliterackie, edytorskie i popularyzatorskie, a także oświatowo-wychowawcze. Biografię staropolskiego pisarza wykorzystywano w  nich w  celach pedagogicznych. Artykuł analizuje trzy przykłady publikacji dla dzieci i  młodzieży oraz ludu. Ukazuje, w jaki sposób ich autorzy przezwyciężali trudności ideowe i pedagogiczne (związane ze stereotypem Reja-nieuka oraz z zaangażowaniem pisarza w spory religijne XVI w.), aby przedstawiać go jako wzór do naśladowania i patrona współczesnej pracy oświatowej.