Egodokumenty – źródłem biograficznym nauczycieli Śląska Cieszyńskiego (na przykładzie wybranych pamiętników) - Kocurek, Danuta (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Skomplikowane dzieje Śląska Cieszyńskiego w XIX i XX w. przybliżone zostały w egodokumentach, do których należą pamiętniki nauczycieli Jana Kubisza, Jana Żebroka i Jana Szuścika. Źródła te, oprócz autobiografii prezentują wydarzenia społeczno-kulturowe, oświatowe i polityczne tego regionu. Wybrane treści pamiętników i ich rola w ukazywaniu kontekstu historycznego i pracy nauczycielskiej będą przedmiotem rozważań.