Świat islamu w relacjach biograficznych – panorama problematyki (aspekty edukacyjne) - Stopikowska, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Artykuł przedstawia panoramę utworów biograficznych, kreślących obrazy życia w  społecznościach muzułmańskich. Opowieści były budowane przez autobiografów wokół kilku zasadniczych tematów:  konfliktów w małżeństwach mieszanych, doświadczeń specyficznej przemocy w rodzinie muzułmańskiej, prześladowań innowierców, terroru w dominiach pod panowaniem m.in. ISIS, Boko Haram, współczesnych zagrożeń terroryzmem i fanatyzmem islamskim. Ponadto dużą grupę pamiętników tworzą te, których głównym tematem jest reforma religii oraz konwersje z islamu na chrześcijaństwo. Wizerunek świata islamu, który wyłania się z pamiętników, to rzeczywistość, w której podstawowym problemem jest przemoc motywowana w sposób religijno-kulturowy. Doświadczenie przemocy lub sprzeciw wobec niej jest zazwyczaj główną osią narracji pamiętnikarskich. Autorzy biografii wskazują przede wszystkim na szariat – prawo religijne islamu jako główne źródło zachowań przemocowych.