Ideały wychowawcze kobiet w twórczości Stanisława Podoleńskiego - Jagielska, Dominika (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Refleksja dotycząca ideałów wychowawczych nieodłącznie wiąże się z działalnością wychowawczą człowieka. Wychowując następne pokolenia musimy przecież mieć przed oczyma jakieś wyobrażenie wiedzy, umiejętności, cech i właściwości, które chcielibyśmy, aby nasz wychowanek posiadał w przyszłości. W niniejszym artykule zdecydowałam się na ukazanie koncepcji ideału wychowawczego kobiety okresu międzywojennego w twórczości Stanisława Podoleńskiego, kierując się szeroko zakreślaną w jego artykułach i książkach problematyką kobiecą. Przeprowadzone rekonstrukcja może pozwolić na lepsze zrozumienie specyfiki wychowania i kształcenia kobiet w Polsce w okresie międzywojennym, a także może stanowić jeden z elementów umożliwiających prześledzenie zmian w zakresie teleologii edukacyjnej w Polsce w XX i XXI wieku.