Wybrane aspekty O kulturze współżycia. Rozważania i propozycje Zygmunta Karola Mysłakowskiego w świetle życiorysu autora - Torowska, Joanna (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Zygmunt Mysłakowski (1890-1971) to polski pedagog związany z powstaniem oraz funkcjonowaniem wielu instytucji o charakterze naukowym, oświatowym i wychowawczym.  Należy on do grona twórców polskiej pedagogiki i zaliczany do kierunku socjologicznego, kulturowego, jak i pedagogiki socjalistycznej. „O kulturze współżycia. Rozważania i propozycje” (1967, 1969) to jedna z mniej znanych prac wciąż aktualnych, mówiąca o podstawach kultury współżycia do których autor zalicza słowo, mowę, pamięć indywidualna i zbiorową jako fundamenty relacji międzyludzkich. Porusza także zagadnienie ludzi starszych i pracy zespołowej.