Habilitacja ks. Profesora Wincentego Myszora na podstawie dokumentacji Archiwum Archidiecezjalnego w Katowicach - Gołda, Agnieszka (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Omówiono procedurę habilitacyjną wybitnego polskiego patrologa, ks. Wincentego Myszora (1941-2017). Badacz biblioteki z Nag Hammadi związany był przez lata pracą badawczą i dydaktyczną z Akademią Teologii Katolickiej w Warszawie (obecnie Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego) i Uniwersytetem Śląskim w Katowicach. Spuścizna przekazana przez ks. W. Myszora do Archiwum Archidiecezjalnego w Katowicach umożliwiła zaprezentowanie nieznanych dotychczas faktów dotyczących kariery naukowej darczyńcy, w tym tych na temat habilitacji otrzymanej w 1982 r. Opisano działania przygotowawcze, przybliżono treść dwóch odnalezionych recenzji dorobku habilitanta, tok kolokwium i procedury wieńczące starania o uzyskanie stopnia naukowego.