Uczenie się z biografii Innego – na przykładzie refleksji studentów pedagogiki: „Moje osobiste spotkanie z życiem i twórczością Natalii Tułasiewicz” - Rodek, Violetta (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
W artykule zostały zaprezentowane badania naukowe, nawiązujące do problematyki biograficznego uczenia się. Ich głównym celem było odkrycie edukacyjnego potencjału biografii bł. Natalii Tułasiewicz – patronki nauczycieli poprzez rozpoznanie sposobu jej oddziaływania na odbiorców – studentów pedagogiki. W badaniach wykorzystano metodę analizy dokumentów intencjonalnie tworzonych - pisemnych wypracowań studentów na temat: „Moje osobiste spotkanie z życiem i twórczością Natalii Tułasiewicz”. Biografia tej postaci nie tylko umożliwiła poszerzenie wiedzy i głębsze zrozumienie czasów drugiej wojny światowej, okupacji, ruchu oporu, rzeczywistości obozów koncentracyjnych, ale okazała się doskonałym tworzywem dla refleksji egzystencjalnej, dotyczącej wierności wyznawanym wartościom, odwagi ich urzeczywistniania w każdych warunkach, konstruowania biegu życia, namysłu nad konsekwencjami osobistych wyborów, poszukiwania sensu życia, a także godnego przeżywania osamotnienia i cierpienia. Warto podkreślić, iż biografia Natalii została uznana przez badanych za źródło inspiracji do samodzielnej pracy nad sobą, zwłaszcza w sferze rozwoju duchowego.