Dwie ścieżki akademickiej kariery – wspólny horyzont uniwersyteckich wartości. Praktyki epistolograficzne Czesława Miłosza i Jana Błońskiego - Sieroń, Dorota (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Przeprowadzona w ramach niniejszego artykułu analiza trzydziestodziewięcioletniej korespondencji (lata 1958-1997) Czesława Miłosza i Jana Błońskiego stała się podstawą do  wskazania relacyjnego wymiaru akademickiej profesji, w której twórczo splatają się działalność badawcza i dydaktyczna. Dokonana rekonstrukcja ich akademickiej kariery to zarówno wydobycie pedagogicznego rysu w biografii światowej sławy poety – Noblisty, a zarazem konfrontacja dwóch modeli uniwersyteckich karier  (amerykańskiej i  polskiej). Warto jednak podkreślić, że pomimo zróżnicowanych dróg awansu naukowego zarówno Miłosz, jak i Błoński stali się mistrzami i jak wskazuje ich korespondencja  realizowali w pracy zawodowej te same wartości uniwersyteckie: dbałość o relację mistrz - uczeń,  uważność na prace innych uczonych i dialog z nimi oraz twórcze podejście do pracy badawczej i dydaktycznej. W niniejszym opracowaniu autorka dokonuje odkrycia nowego badawczego wymiaru listu, który nie tylko jest cennym źródłem do badań, ale dla Jana Błońskiego – badacza twórczości Czesława Miłosza stał się narzędziem badawczym, dając sposobność do konfesyjnej, a zarazem owocnej naukowo  rozmowy badacza z artystą.