Myśl pedagogiczna profesora Mieczysława Łobockiego (1929–2012) – lubelskiego pedagoga, teoretyka wychowania i humanisty - Wosik-Kawala, Danuta; Zubrzycka-Maciąg, Teresa (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Profesor Mieczysław Łobocki (1926-2012) to wybitny polski pedagog, teoretyk wychowania i humanista. Zawodowo związany z dwiema lubelskimi uczelniami: Katolickim Uniwersytetem Lubelskim  Jana Pawła II oraz Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej. Autor wielu znanych publikacji poświęconych teorii wychowania, aksjologii i metodologii badań pedagogicznych. Zwolennik i propagator idei wychowania skoncentrowanego na dziecku, jego godności i wolności. To niestrudzony badacz poszukujący uwarunkowań efektywnego wychowania, ukierunkowanego na emocjonalny i społeczny rozwój wychowanków w duchu wartości moralnych. Celem artykułu jest ukazanie syntezy  myśli pedagogicznej Profesora Mieczysława Łobockiego  na podstawie analizy Jego tekstów,   jak również osobistych, wieloletnich doświadczeń Autorek wyniesionych ze współpracy z Profesorem. Opracowanie przybliża podejście Mieczysława Łobockiego do wychowania, nacechowane wrażliwością i troską o dobro drugiego człowieka. Tekst wzbogacony jest o krótką notę biograficzną o Profesorze, rzucającą nieco światła na jego rys osobowościowy, poglądy pedagogiczne i działalność naukową.