Przebaczenie w życiu wychowanków Schroniska dla Nieletnich w Dominowie: konstruowanie własnej biografii jako metoda resocjalizacji - Mazurek, Justyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Przebaczenie w procesie resocjalizacji jest często momentem przełomowym w zmianie postępowania, myślenia człowieka. Szczególnie znacząca jest zmiana w życiu młodych ludzi zagrożonych demoralizacją lub już zdemoralizowanych, którzy są na etapie kształtowania siebie, swojego systemu wartości. Przebaczenie uwalnia od konsekwencji i pozwala spojrzeć na świat z innej perspektywy. Niniejszy artykuł jest próbą ukazania rozumienia przebaczenia przez młodych ludzi znajdujących się w Schronisku dla Nieletnich oraz przedstawienie biografii wychowanków jako metody resocjalizacji.