Narracje rodzinne w perspektywie biograficznej - Mazurek, Emilia (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Wspomnienia rodzinne relacjonowane poprzez opowiadanie są pomocne w skonstruowaniu opowieści o sobie, autonarracji, zapewniającej poczucie ciągłości siebie jako osoby i poczucie przynależności do własnej rodziny pomimo zmieniających się okoliczności. Celem artykułu jest przedstawienie narracji rodzinnych jako opowieści, które tworzą, uzupełniają, wzbogacają narrację autobiograficzną. Problem ten został wyjaśniony w oparciu o założenia teorii ekologii narracyjnej autorstwa Kate McLean oraz modelu ekologicznych systemów narracji rodzinnych Robyn Fivush i Natalie Merrill. Zgodnie z założeniami obu koncepcji opowieści, z którymi człowiek ma kontakt w biegu swojego życia, można przyporządkować do pewnych systemów, które są dynamiczne, przepuszczalne, elastyczne i pozostają ze sobą w interakcji. Dzięki temu jednostka ma dostęp nie tylko do tych narracji, które dotyczą jej samej i których jest autorem, ale także do opowieści o innych bądź o sobie tworzonych przez innych oraz do narracji kultury. Transmisję narracji pomiędzy systemami tworzącymi ekologię narracyjną człowieka umożliwia m.in. opowiadanie w rodzinie.