Myszków jako miejsce realizacji ścieżki zawodowej i społecznej Franciszka Nadrowskiego - Durka, Jarosław (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Franciszek Nadrowski był dyrektorem szkoły i działaczem społecznym w Myszkowie. Pochodził z Rypina, ukończył kolegium nauczycielskie w Wymyślinie. Do Myszkowa trafił, uciekając przed represjami carskimi, jakie go spotkały za działalność patriotyczną w czasie strajków szkolnych 1905 r. W Myszkowie angażował się w działalność Polskiego Towarzystwa Oświatowego, później został dyrektorem szkoły fabrycznej. Był ochotnikiem w czasie wojny polsko-bolszewickiej. Szybko dał się poznać jako organizator hufców harcerskich, Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół”, działacz Ligi Morskiej i Kolonialnej, zwolennik demokracji narodowej. Przez cały okres międzywojenny był cenionym wychowawcą młodzieży. Aresztowany przez Niemców w czasie drugiej wojny światowej, zginął w obozie koncentracyjnym Mauthausen-Gusen.