„Spotkanie” jako punkt zwrotny w budowaniu biografii wychowanka w ujęciu personalistyczno-egzystencjalnym - Karkowska, Magda (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Artykuł ukazuje różne znaczenia i wymiary pojęcia „spotkanie” w ujęciu pedagogiki personalistycznej i egzystencjalnej. Przywołując wybrane  poglądy jej twórców w  Polsce i rekonstruując cechy wychowania jako aktywności opartej na dialogu i splatającej ze sobą wzajemne oddziaływania Ty i Ja- dwóch podmiotów weń uwikłanych – próbuję ukazać wielowymiarowość i uniwersalność spotkania. Opisywane zjawisko doskonale wpisuje się nie tylko w warstwicową teorię rozwoju Stefana Kunowskiego odsłaniając swoje niejednoznaczne cechy i pedagogiczne znaczenia – relacyjność,  przełomowość  i trangresyjność, a także terapeutyczny i osobotwórczy charakter, ale i w każdą inną humanistyczną pedagogię opartą na  prowadzeniu człowieka ku dobru, pięknu i prawdzie.